Hoe kan je bezittingen delen tussen dossiers?

Hoe kan je bezittingen delen tussen dossiers?

Wanneer kan dit in de praktijk voorkomen?

- bij een gesplitste aankoop van onroerend goed: waarbij de ouders de blote eigendom van de woning kopen en de kinderen de naakte eigendom.   
- bij een onverdeeldheid na erfenis 
- een (familiale) vennootschap waarvan de aandeelhouders afzonderlijke myfaro dossiers hebben

In deze gevallen is het niet nodig wanneer alle familieleden een myfaro dossier hebben de bezitting telkens voor elk dossier te gaan aanmaken. Daarentegen is het voldoende om de bezitting bijvoorbeeld een appartement, éénmaal aan te maken en het vermogensobject te delen tussen de verschillende partijen. De werkwijze is telkens hetzelfde ongeacht het type object waar het om gaat: aandelenportefeuilles, vennootschappen, onroerende goederen, levensverzekeringen enzovoort. 

Om het principe duidelijk te maken, wordt er onder de volgende titel, een concrete case uitgewerkt: 

De gesplitste aankoop: 
Er wordt een appartement (loft) aangekocht door een koppel: Stefanie en Cédric.
Cédric koopt voor 50% in volle eigendom terwijl Stefanie de resterende 50% aankoop door middel van een gesplitste aankoop met haar vader Bernard (55j). Hierbij verwerft Stefanie de blote eigendom ten belope van 74,24% en Bernard het vruchtgebruik ten belope van 25,76%. Deze percentages zijn gebaseerd op de omzettingstabellen voor vruchtgebruik. 

Welke stappen moet ik volgen in myfaro? 


Dit scenario geef je als volgt weer in myfaro: 
1) Link de betrokken partijen aan elkaar. In dit geval zijn er drie eigenaars en dus ook drie partijen: Cedric, Stefanie en Bernard. Deze partijen zijn verdeeld over 2 dossiers als kernpartij.
     Enerzijds zijn er Stefanie en Cedric die een samenwonend dossier hebben, en Bernard die een afzonderlijk, alleenstaand dossier heeft. 
  1.     start altijd vanuit de kernpartijen. Een kernpartij herken je door in de partijenlijst van een dossier te bekijken of een persoon de rol van gezinshoofd of partner heeft:In het dossier Cedric Janssens - Huybrechts Stefanie, zie je dat de kernpartijen Huybrechts Stefanie (4e lijn) en Janssens Cedric (5e lijn) zijn. Klik nu op het oogje op één van de kernpartijen. Dit vind je terug in de kolom 'acties'. 
     MyFaro brengt je nu naar de specifieke partij waar je net op geklikt hebt. Klik hierna door op "beheer verschillende dossiers" onder het kopje dossiers. 
Vul de informatie m.b.t. tot de aan te maken relatie aan. Hier koppelen we de kernpartij Huybrechts Stefanie in dossier Janssens Cedric - Huybrechts Stefanie, aan een nieuwe partij in het dossier Huybrechts Bernard. Alleen krijgt Stefanie hier nu de rol van "kind vader". Klik op bewaar. 


MyFaro keert na het bewaren automatisch terug naar de kernpartij Stefanie Huybrechts in dossier van Janssens Cedric - Huybrechts Stefanie. Als alles goed is verlopen zie je de link nu verschijnen bij het kopje "dossiers". 


Nu doen we exact hetzelfde voor de kernpartij Cedric Janssens in het dossier Janssens Cedric - Huybrechts Stefanie, maar geven we Cédric natuurlijk de rol van "vriend/vriendin" of "andere". Hiervoor ga je in myfaro in het dossier naar partijen --> partij Janssens Cedric met de rol van gezinshoofd. 


Klik hierna op "beheer verschillende dossiers onder het kopje "dossiers". Vul de gegevens weer in en klik op bewaar. 

   
Tot slot moet ook Huybrechts Bernard gelinkt worden als partij aan het dossier Janssens Cédric - Huybrechts Stefanie.
Ook hier volgen we weer dezelfde stappen als bij het linken van Huybrechts Stefanie en Janssens Cédric aan het dossier Huybrechts Bernard.
Met het enige verschil dat we voor het linken van Huybrechts Bernard, vertrekken vanuit het dossier Huybrechts Bernard, vermits hij hier als kernpartij gekend is. 
Klik binnen de kernpartij Huybrechts Bernard op "beheer verschillende dossiers". 


Link de kernpartij Huybrechts Bernard met het dossier Janssens Cedric - Huybrechts Stefanie met rol 'ouder'.

    
2) Voeg het appartement toe als bezitting aan het dossier van Stefanie en Cédric. (zie instructies i.v.m. hoe voeg ik een onroerende bezitting toe?)

3) Link het appartement in het dossier van Cedric Janssens - Huybrechts Stefanie met het dossier van Bernard Huybrechts via "beheer verschillende dossiers".


Er opent zich een nieuw scherm waarbij je de relatie tussen het vermogensobject (het appartement) en een ander dossier legt. Selecteer het juiste dossier uit de lijst en druk op bewaar.


4) Geef nu de juiste eigendomsstructuur in. Vermits de partijen en het vermogensobject (het appartement) nu gelinkt zijn, zullen deze werken als communicerende vaten. Wijzig je iets aan de percentages van de eigendomsstructuur in het dossier Janssens Cedric - Huybrechts Stefanie, dan zal myfaro dit ook automatisch mee wijzigen in het dossier Huybrechts Bernard. 

Dit kan je doen door naar één van beide dossiers te gaan. Klik hierna op bezittingen --> onroerende bezittingen --> algemene info --> pas onroerende bezitting aan. 


Scroll naar beneden tot je bij "eigenaars" komt. Geef nu alvast in dat Cédric voor 50% volle eigenaar is. Pas hierna kan je doorklikken op "verdeel waarde over volle, naakte eigendom en vruchtgebruik. 

Wanneer je geklikt hebt op verdeel waarde over volle, naakte eigendom en vruchtgebruik geef je juiste informatie in: 
Cédric koopt voor 50% in volle eigendom terwijl Stefanie de resterende 50% aankoop door middel van een gesplitste aankoop met haar vader Bernard (55j). Hierbij verwerft Stefanie de blote eigendom ten belope van 74,24% en Bernard het vruchtgebruik ten belope van 25,76%. Vanwege de 2 cijfers na de komma geef je dit in in de management interface als getal en niet via de sliders. 




Klik nu op BEWAAR. 

Ga nu naar de webapp om visueel te kunnen zien of de eigendomsstructuur klopt.


Ga naar de loft die in myfaro gekend is als "eigen woning" in dossier Janssens - Huybrechts

Klik verder door: 

Dan kom je in het stappenplan voor de ingave van een onroerend goed terecht waar je vervolgens op eigenaar(s) klikt.


5) Controleer of alle informatie correct wordt weergegeven. 
    Om er zeker van te zijn, kan je ook nogmaals in het dossier van Huybrechts Bernard dit ook gaan controleren: 
    

En dit ziet er ook top uit!